غضنفری و سفیر نروژ؛
گفتگو برای سرمایهگذاری در مسیر توسعه پایدار
به گزارش روابط عمومی صندوق توسعه ملی، مهدی غضنفری در دیدار با پاول بیورنستا سفیر نروژ در ایران اظهار داشت: خوشحالم که امروز فرصتی پیش آمد که درباره تجربیات مشترک در حوزه صندوقهای ثروت ملی دو کشور ایران و نروژ صحبت کنیم. صندوق ثروت ملی نروژ به عنوان الگویی برای همه صندوقهای ثروت دنیا محسوب میشود. شاید بخش فراوانی از اصولی که برای حکمرانی صندوقهای ثروت ملی دنیا تحت عنوان اصول سانتیاگو مطرح شده برگرفته از تجربیات صندوق ثروت ملی نروژ است و بنوعی میتوان گفت صندوق ثروت نروژ عنوان پدر صندوقهای ثروت دنیا را داراست.
مهدی غضنفری افزود: صندوق توسعه ملی اکنون در حدود 170 میلیارد دلار را تحت مدیریت مالی خود دارد و در صدد است با برنامهریزی برای رشد و توسعه منابع به مرز 200 تا 250 میلیارد دلار گام بردارد. بیشتر برنامههای صندوق تا پیش از این به حوزه انرژی و اعطا تسهیلات معطوف شده بود و اخیرا با تغییر در نگرش و شیوه حکمرانی صندوق برای توسعه فعالیتها به سمت مشارکت در سرمایهگذاری پیش رفتهایم. این تجربهای جدید برای ما است و باتوجه به اینکه صندوق ثروت ملی نروژ در این زمینه تجربههای ارزشمندی دارد امیدوارم بتوانیم از این تجربهها استفاده کنیم.
دو پیشنهاد مهم رئیس صندوق توسعه ملی برای نروژیها
مهدی غضنفری گفت: با توجه به تجربه بالای صندوق ثروت ملی نروژ در عرصه سرمایهگذاریهای موفق برای همکاری بیشتر این صندوقها دو پیشنهاد دارم. پیشنهاد نخست این است که کارشناسان دو صندوق ایران و نروژ بتوانند در قالب نشستهایی مشترک با تجربههای همدیگر آشنا شوند. این موضوع میتواند با سفر رئیس صندوق ثروت ملی نروژ به تهران قوام و رسمیت بیشتری پیدا کرده و زمینه را برای توسعه روابط و سرمایهگذاری و فعالیت مشترک در حوزههای صنعتی و تجاری هموار کند.
رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی با اشاره به اینکه ایران و نروژ جزو بزرگترین دارندگان ذخایر نفتی و گازی در جهان هستند و سرمایهگذاری عظیمی در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر انجام شده و باید توسط کشور ما نیز ادامه پیدا کند، گفت: تحریمهای ظالمانه آمریکا علیه ایران، کشور ما را به سرزمین فرصتهای سرمایهگذاری تبدیل کرده و بر همین اساس پیشنهاد دوم من دعوت از صندوق ثروت ملی نروژ و سرمایهگذاران نروژی برای سرمایه گذاری بر روی این فرصتهای سرمایه گذاری در ایران است.
مهدی غضنفری تصریح کرد: این پروژهها میتواند از یک میلیارد دلار تا 30 میلیارد دلار تعریف شود و صندوق توسعه ملی هم مشتاق است تا در کنار صندوق ثروت ملی نروژ در این پروژهها سرمایهگذاری و مشارکت کند. ضمن آنکه صندوق توسعه ملی میتواند این سرمایهگذاری را ضمانت و بازگشت سرمایه و کاهش ریسک سرمایهگذاری طرف نروژی را نیز تضمین کند.
سرمایه گذاری نروژ در ایران محدود به نفت و گاز نمی شود
رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی در پاسخ سوال سفیر نروژ سرمایهگذاری صندوق ثروت ملی نروژ در ایران را محدود به حوزه نفت و گاز ندانست و اظهار داشت: تنوع بخشی به سرمایهگذاری خارجی و فراهم کردن امکان سرمایهگذاری در حوزههای مختلف، از سیاستهای مد نظر دولت جمهوری اسلامی ایران است و با توجه به حجم سرمایه مورد نیاز در پروژههای بزرگ نظیر نفت و گاز، بانکها با کمک صندوق توسعه ملی نیاز بخش خصوصی در این بخشها را پوشش میدهند و بر همین اساس در یک تقسیم کار ملی تامین مالی پروژههای با حجم سرمایه بالا به دوش صندوق توسعه ملی است. علاوه بر این همسایگان ما بر روی میادین مشترک در حال سرمایهگذاری هستند و ما هم در صدد برداشت سهم خود از این منابع خدادای هستیم.
هشت حوزه کسب و کار برای سرمایهگذاری مشترک ایران و نروژ
مهدی غضنفری با بیان اینکه صندوق توسعه ملی فعالیت در حوزه هوش مصنوعی و فناوریهای نوپدید را شروع کرده است، فهرست حوزههای کسب و کار برای سرمایهگذاری صندوق توسعه ملی را به این صورت مطرح کرد: نخست: حوزه نفت و گاز، دوم: تامین برق از طریق انرژیهای تجدید پذیر، سوم: هوش مصنوعی و فناوریهای نوپدید ، چهارم: داروهای مبتنی بر روشهای نوین، پنجم: صنایع خودرویی و لجستیکی، ششم: پتروشیمی، هفتم: صنایع معدنی همچون فولاد و مس و هشتم: گروههای صنعتی نظیر لوازم خانگی و محصولات غذایی.
رئیس هیأت عامل صندوق توسعه ملی تاکید کرد: در صورت علاقه صندوق ثروت ملی نروژ برای سرمایهگذاری در ایران، صندوقی مشترک به عنوان زیر مجموعه صندوق توسعه ملی و صندوق ثروت ملی نروژ تاسیس شود و کمیتهای نیز متشکل از کارشناسان هر دو صندوق برای سرمایهگذاری خواهیم داشت و آن کمیته تصمیم میگیرد در چه حوزههایی سرمایهگذاری صورت گیرد. این مشارکت میتواند بعدها با حضور صندوقهای کشورهای دیگر توسعه یافته و گسترش یابد.
ایران، سرزمین آفتاب و فرصتهای انرژی خورشیدی
مهدی غضنفری، رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی، با اشاره به ظرفیتهای طبیعی ایران در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر گفت: «بیشترین حجم سرمایهگذاری در نیروگاههای تجدیدپذیر ایران به انرژی خورشیدی اختصاص یافته است.» وی با تأکید بر پتانسیلهای وسیع کشور افزود: ایران، با زمینهای گسترده خود در مرکز کشور، امکان ایجاد صدها مزرعه بزرگ انرژی خورشیدی را داراست که میتواند نقش مهمی در تأمین پایدار انرژی ایفا کند. رئیس هیأت عامل صندوق توسعه ملی همچنین با اشاره به برنامههای این صندوق برای گسترش سرمایهگذاری در سایر بخشهای انرژی، از آمادگی ایران برای همکاری با صندوق ثروت ملی نروژ در دو پروژه ۱۰ هزار مگاواتی تامین انرژی استقبال کرد و این همکاری را گامی مؤثر در مسیر توسعه پایدار کشور برشمرد.
ثروت 1.7 هزار میلیارد دلاری صندوق ثروت ملی نروژ
سفیر نروژ در ایران هم در این دیدار با بیان اینکه صندوق ثروت ملی نروژ منابع خود را از حوزه نفت و گاز ، مالیات و سود سرمایه گذاری در شرکت های خارجی کسب می کند گفت: صندوق ثروت ملی نروژ تنها می تواند روی پروژه های بین المللی سرمایه گذاری کند.
پاول بیور نستا اظهار داشت: در حال حاضر 1.7 هزار میلیارد دلار حجم منابع صندوق ثروت ملی نروژ است و 9 هزار شرکت در سراسر دنیا از منابع این صندوق استفاده می کنند. این صندوق می تواند به صورت آنلاین و در لحظه میزان مشارکت و سرمایه گذاری و سهام خود در هر یک از این شرکت ها را رصد و مشاهده کند.
سفیر نروژ افزود: سرمایه گذاری صندوق نروژ تنها به صورت خرید بخشی از سهام این شرکت ها صورت می گیرد. بیشتر درآمد صندوق از حوزه نفت و گاز به دست می آید و این منابع در 9 هزار شرکت در دنیا سرمایه گذاری می شود تا سبد سرمایه گذاری تنوع مناسبی داشته باشد.
سفیر نروژ در خصوص نحوه انتخاب اعضا و مدیریت صندوق گفت: صندوق ثروت ملی نروژ از طریق بانک مرکزی نروژ مدیریت می شود. بر اساس بودجه مصوب در پارلمان دولت نروژ تنها مجاز است 3 درصد از بازدهی سالانه منابع صندوق را برای کسری بودجه مصرف کند. خوشبختانه به دلیل اینکه صندوق منابع فراوانی دارد همان 3 درصد 25 درصد هزینه های دولت را پوشش می دهد.
سود 150 میلیارد دلاری نروژ از بحران اوکراین
سفیر نروژ در خصوص درآمد سالانه نفتی نروژ گفت: ما به صورت میانگین سالی 40 میلیارد دلار درآمد نفتی داریم اما در سالهای اخیر با توجه به بحران اوکراین اروپا به جای واردات گاز از روسیه از نروژ اقدام به خرید گاز می کند که این مساله درآمدی 150 میلیارد دلاری برای نروژ داشته و البته تنها در کوتاه مدت به سود نروژ بوده است.
سفیر نروژ گفت: ما می دانیم که ایران در برخی مواقع دچار کمبود گاز است که این موضوع می تواند روی تولید برق هم تاثیر داشته باشد. ما دارای ذخایر گازی بزرگی هستیم و می توانیم در این زمینه یک معامله برد برد داشته باشیم. بی شک اگر تحریم وجود نداشت نروژ و ایران می توانستند در زمینه تجارت میعانات گازی همکاری خوبی داشته باشند و مشکل کمبود گاز و برق ایران هم حل شود.
سفیر نروژ اضافه کرد: یک نکته مهم این است صندوق ثروت ملی نروژ در زمینه هایی سرمایه گذاری کند که ریسک بازگشت سرمایه پایینی داشته باشد. سرمایه گذاری صندوق ثروت ملی نروژ در شرکت ها به صورت خرید سهام است و بهترین رویکرد از این طریق در هر شرکتی شریک شوند و سهام ان شرکت را خریداری کنند.
اشتیاق نروژ برای سرمایهگذاری در ایران؛ فرصتهای تازه در انتظار همکاریهای مشترک
پاول بیورنستا، سفیر نروژ در ایران، از علاقهمندی نروژ برای سرمایهگذاری در ایران خبر داد. وی با ابراز خرسندی از این دیدار گفت: «به نظرم، گزینهها و فرصتهای جدیدی پیش روی ما قرار گرفته که بسیار مشتاقیم در قالب نشستهای مستمر، این تعاملات را توسعه دهیم.
بیورنستا با تأکید بر اهمیت شناخت چالشها و فرصتهای موجود در سرمایهگذاری در ایران افزود: «ایران بهخوبی زمینههای سرمایهگذاری و فرصتهای ارزشمندی را ترسیم کرده است. امیدواریم با همکاری وزارت امور خارجه و دیگر نهادهای ذیربط، مسیر فعالیتهای مشترک هموار شود و این همکاری به سطح جدیدی از تعاملات اقتصادی برسد.»
برچسب ها :سرمایه گذاری،سفیر نروژ
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0