کد خبر : 34892
تاریخ انتشار : چهارشنبه 31 اردیبهشت 1404 - 21:40

دکتر مهدی کریمی تفرشی؛

مجتبی دوراندیش

چالشها و فرصتهای تولید و صادرات صنایع غذایی

چالشها و فرصتهای تولید و صادرات صنایع غذایی
دکتر مهدی کریمی تفرشی، مدیرعامل صنایع غذایی گل‌ها، در حاشیه نمایشگاه تخصصی صنایع غذایی آگروفود که از ۲۹ اردیبهشت تا ۱ خرداد در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران برگزار می‌شود، از مشکلات زیرساختی انتقاد کرد و گفت: روز اول نمایشگاه با دو ساعت قطعی برق همراه بودیم؛ درحالی‌که سرمایه‌گذاران خارجی در حال بازدید از غرفه‌ها بودند. این‌گونه اتفاقات برای وجهه تجارت بین‌المللی ایران مناسب نیست.

به گزارش خبرنگار خریدار، افزود: دلالی در بازار، نرخ ارز و مواد اولیه را دچار نوسان کرده و تولیدکننده‌ها نمی‌توانند به‌راحتی مواد مورد نیازشان را تهیه کنند. این شرایط در نهایت به زیان مردم تمام می‌شود.

کریمی تفرشی با اشاره به کاهش حضور شرکت‌های ایرانی در این نمایشگاه نسبت به دوره‌های گذشته گفت: از ابتدای انقلاب تاکنون در نمایشگاه‌های مختلف حضور داشتیم و شرایط را به خوبی می‌شناسیم. در سالی که به نام «تولید» نام‌گذاری شده، انتظار می‌رود دولت نه در شعار، بلکه در عمل از تولیدکننده حمایت کند.

او «خودتحریمی» را خطرناک‌تر از تحریم‌های خارجی دانست و گفت: تا زمانی که موانع داخلی برداشته نشود، نمی‌توان به توسعه تولید امیدوار بود. وی پرچم اقتصادی کشورها را معادل پرچم سیاسی آنها عنوان کرد و گفت: باید تلاش کنیم محصولات‌مان در جهان عرضه شود؛ مثل آمریکا که حتی بدون داشتن سفارت، محصولاتش را در بسیاری از کشورها عرضه می‌کند.

وی افزود: در حالی‌که در ترکیه مجوز کارآفرینی در ۷۲ ساعت صادر می‌شود، در ایران همین روند تا ۶ ماه طول می‌کشد. بروکراسی طولانی باعث کاهش انگیزه سرمایه‌گذاران شده است. همچنین صادرات پیاز زعفران و خاک ایران به کشورهای دیگر مانند افغانستان باعث شده بسیاری از بازارهای سنتی ایران از دست برود.

کریمی تفرشی خاطرنشان کرد: اگر قوانین و امکانات کشورهای دیگر را داشتیم، پیشرفتمان بسیار بیشتر می‌بود. ما در شرایط سخت رشد کرده‌ایم؛ درحالی‌که بسیاری از کارآفرینان مطرح جهان در بستر آماده فعالیت کرده‌اند.

او با انتقاد از نبود زیرساخت در برخی پروژه‌ها مثل مسکن مهر گفت: بدون تأمین آب، برق و گاز، توسعه امکان‌پذیر نیست.

مدیرعامل شرکت صنایع غذایی گل‌ها درباره بحث انرژی هسته‌ای تاکید کرد: نمی‌توان غنی‌سازی را به صفر رساند؛ چرا که در بسیاری از صنایع از جمله داروسازی و میکروب‌زدایی محصولات غذایی مانند ادویه‌جات، از فناوری هسته‌ای استفاده می‌کنیم. نمونه‌اش روش ضدعفونی کردن ادویه‌ها در کشور ما در مقایسه با هند که از روش‌های سنتی استفاده می‌کند.

وی گفت: ما در سال گذشته علاوه بر کشورهای منطقه، به اروپا و آمریکای شمالی نیز صادرات داشتیم. قراردادهای جدیدی در اکسپوهای بین‌المللی بسته‌ایم و اکنون نیز با جدیت در نمایشگاه آگروفود حضور داریم. افزایش ۳۰ تا ۳۵ درصدی صادرات به کشورهای اروپایی نشان‌دهنده اعتماد مشتریان جدید به برند گل‌هاست.

کریمی تفرشی افزود: شرکت گل‌ها دارای بیش از ۷۰۰ نوع محصول است که شامل نمک‌ها، آرد، سبزیجات خشک، مکمل‌ها، کافی‌ها، دسرها، حبوبات، کنسروها و بسیاری دیگر است. بسته‌بندی‌های متنوع این محصولات از دیگر مزایای رقابتی ماست.

او گفت: در حال توسعه محصولاتی مانند پودر فرنی و پوره سیب‌زمینی برای کودکان هستیم. همچنین کیفیت محصولات نیمه‌آماده مثل شله‌زرد، حلیم، و سوپ‌های خانگی در سطح بالایی قرار دارد. هدف ما این است که نوشیدنی‌هایی مانند خاکشیر و تخم شربتی جایگزین نوشابه‌های گازدار شوند. کار سختی است اما تلاش داریم این فرهنگ را ترویج دهیم.

وی در ادامه گفت: چالش اصلی تولید در حال حاضر نقدینگی است. پیش‌تر وام‌های با نرخ ترجیحی کمک‌حال تولیدکننده‌ها بود، اما اکنون تفاوتی بین تولیدکننده و مصرف‌کننده در دریافت وام نیست. ما برندی با سابقه طولانی هستیم که نیاز به نوسازی دستگاه‌های خط بسته‌بندی داریم.

مدیرعامل شرکت صنایع غذایی گل‌ها درباره خطوط تولید، گفت: حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ دستگاه در کارخانه ما فعال هستند که با نیروی انسانی کار می‌کنند، در حالی‌که نمونه‌های خارجی آن‌ها با نیروی کمتر و بازده بیشتر کار می‌کنند.

وی از جایگاه پیشرو گل‌ها در صنعت گفت: اولین کارخانه دارای پروانه استاندارد نمک طعام و آرد هستیم. همچنین برای اولین بار سویاهای ریزدانه را تولید کردیم که با ادویه مخصوص، طعمی مشابه گوشت چرخ‌کرده دارند.

کریمی تفرشی با اشاره به افتخارات بین‌المللی خود از جمله دریافت عنوان مرد سال صنعت غذایی ایران، کارآفرین برتر جهان اسلام در مالزی، جایزه نوبل مدیریت اقتصادی از اروپا و نشان شوالیه صنعت غذا از فرانسه، این موفقیت‌ها را نتیجه کار تیمی مجموعه گل‌ها دانست.

وی همچنین از فعالیت‌های خیریه مجموعه حامیان طاهره رضا با بیش از ۲۵۰۰ عضو خبر داد که در نمایشگاه جاری نیز اولین غرفه متعلق به این خیریه است.

در پایان، وی با اشاره به اصل ۴۴ قانون اساسی و تأکید بر کوچک‌سازی دولت، افزود: امروز بیشتر صنعت غذا در اختیار بخش خصوصی است و دولت باید فقط نظارت کند، نه تجارت.

او از برنامه‌های آتی شرکت گل‌ها در زمینه فناوری گفت: با کمک فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌های تهران و شریف، کارگروهی برای توسعه هوش مصنوعی تشکیل داده‌ایم تا آواتاری طراحی کنیم که در جلسات مدیریتی، تحلیل‌های مشورتی و شناسایی نقاط ضعف را انجام دهد.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.